Sms lån

Sms lån – Vad och varför?

Hela denna hemsidor behandlar just sms lån och därför tänkte vi berätta lite kring fenomenet sms lån. Sms lån är en form av kapitallån där man lånar relativt små belopp* under väldigt korta perioder. Ett typiskt sms lån ligger på 3000 kronor och ska betalas tillbaka på 30 dagar. Sms lån har vuxit sig så pass stort på grund av dess enkel- & snabbhet. Att få pengarna på kontot från ett sms lån går väldigt fort, om alla förutsättningar stämmer (du ansöker på rätt tider, har samma bank som långivaren och ansöker med e-legitimation) har du pengarna på kontot inom 10 minuter. Just detta är troligtvis framgångsfaktorn hos produkten. Tyvärr är just detta även anledningen till att sms lån har blivit en väldigt kontroversiell produkt som årligen skickar både unga och äldre i Kronofogdens klor.

* Tidigare har det generellt varit små belopp runt 500-3000 kronor men i dagsläget går det faktiskt att hitta sms lån på upp till 20.000 kronor.

Problematiken med sms lån

Det finns nog ingen ekonomisk produkt eller tjänst som orsakar så pass stora problem för den enskilde individen i dagens Sverige som faktiskt sms lån gör. En rapport från Kronofogden (halvårsrapporten oktober 2013) visar att ärenden från andelen unga hos Kronofogden har ökat. Detta orsakas främst genom att det är så pass enkelt att ta ett sms lån, man hamnar lätt i det berömda ekorrhjulet. Med det menas att man till slut blir tvungen att ta ett sms lån för att ha råd att betala tillbaka det tidigare sms lånet, detta fungerar en kort period innan räntor och andra kostnader äter upp hela lönen och vips så har man inte råd att betala alla sina aktuella lån. Detta gäller såklart långt från alla som nyttjar sms lån men tyvärr en alldeles för stor del.

 Hur mycket kan man låna med sms lån?

För de människor som kan hantera sina sms lån är det en väldigt bra produkt som kan rädda en ekonomiskt tung månad där man råkar ut för ett bakslag. Om man sköter sin ekonomi finns det faktiskt möjlighet att låna allt från 500 kronor upp till 20 000 kronor via sms lån, lånar man de större beloppen så får man en betydligt längre återbetalningsperiod än på de små beloppen. Vid sms lån från 6000 kronor och upp till 10-12000 är det oftast 60-90 dagars återbetalningstid medans på de ännu större sms lånen kan man få upp till ett års återbetalningstid.

Innan du tar ett lån

Innan man tar ett sms lån bör man sätta sig ner och göra lite beräkningar. Kommer jag ha råd att betala tillbaka mitt sms lån även om det uppstår en annan plötslig kostnad? Man bör se till att ha några tusenlappar över i buffert för att vara hyfsat säker på att kunna betala tillbaka sitt sms lån. Om man inte betalar tillbaka på utsatt tid får man oftast en påminnelse några dagar senare, därefter lämnas ärendet till inkasso och tillslut hamnar det hos fogden om man inte betalat för sig. Hamnar man hos Kronofogden och inte kan lösa sin skuld så kommer man få en betalningsanmärkning som i sin tur kommer orsaka mycket besvärligheter de kommande åren. Med en betalningsanmärkning i bagaget blir man sällan beviljad någon form av ekonomiska avtal (mobilabonnemang, hyresbostäder, bolån etc).

Vart kan jag hitta sms lån?

Om du har räknat och kommit fram till att du har råd att ta ett sms lån så erbjuder vi en lista med alla sms lån vi anser vara seriösa och pålitliga. Du hittar listan med sms lån här >>

Vad händer om jag inte kan betala tillbaka mitt sms lån?

Du ska alltid vara på det säkra att du kan betala tillbaka ditt smslån, annars kan det stå dig dyrt och orsaka oerhörda problem i framtiden. Ett sms lån kan tyckas verka vara en snabb och enkel lösning på ett ekonomiskt problem, visst det KAN det vara också, men tyvärr så orsakar det ofta problem då låntagaren inte har möjlighet att betala tillbaka smslånet på utsatt tid. Det första som brukar hända då är att smslåneföretaget skickar ut en påminnelse och ber dig betala så snabbt som möjligt. Steget efter brukar vara att sms lånet skickas till ett inkassobolag som långivaren använder sig av (det finns flera inkasso-bolag). Även hos inkasso brukar man få en påminnelse om man inte betalar i första läget, här börjar det bli kris. Om du trots dessa upprepade påminnelser om betalning inte har löst din skuld så kommer ärendet att skickas till Kronofogden för handläggning. Kronofogden skickar först ut ett betalningsföreläggande där du får ta ställning till din skuld, du ska då svara genom att antingen bestrida ärendet eller genom att ”erkänna” din skuld. Svarar du inte alls kommer du få ytterligare en påminnelse gällande betalningsföreläggandet från Kronofogden, fortsätter du undvika att besvara Kronofogden så kommer de försöka få tag på dig via din arbetsplats eller i hemmet. När de fått tag på dig och du har medgivits din skuld så har du ungefär 10 dagar på dig att betala ärendet innan det blir en betalningsanmärkning och en undersökning kring din ekonomiska situation drar igång, de kollar dina eventuella övriga skulder, dina inkomster etc. Därefter bestäms det om en löneutmätning krävs eller om de kan sälja saker du äger (möbler, hus, bilar, elektronik etc) för att reglera skulden. Detta kan verka hemskt, och det det också, men än värre är att du kommer få väldiga problem med ekonomiska avtal och åtaganden i framtiden, en betalningsanmärkning sitter kvar i tre (3) år och med den i ditt register kommer du få väldigt svårt att teckna abonnemang (el, tele, etc). Det blir även svårt att hitta en bostad och till och med öppna ett konto på banken. Detta är väldigt snabbt och enkelt sammanfattat vad som händer, vi råder dig att tänka efter före innan du tar ett smslån. Se till att du alltid har råd att betala tillbaka dina smslån.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.