Lån ordlista

På denna sida finner du vanligt förekommande ord och termer när det kommer till smslån. Vi vet att det är lätt att tappa bort sig i alla juridiska termer och konstiga begrepp och förhoppningsvis får du lite hjälp på traven med vår ordlista för smslånen.

Ränta

Ränta är kostnaden för att låna pengar. Om du t ex. tar ett smslån på 5000 kr och du kan läsa att du ska betala tillbaka 5400 kr, då är räntan alltså 400 kr (förutsatt att det inte är några fasta avgifter såsom ansökningsavgift etc. inräknat i de 400 kronorna). Oftast anges räntan i procent och inte i fasta kronor. När det kommer till smslåne-branschen är det ingen hemlighet att det ofta är skyhöga räntor. Det man ska tänka på dock är att räntan blir så pass hög på grund av att man lånar pengarna under en väldigt kort period. Man kan jämföra det med att det är mycket billigare att hyra en lägenhet årsvis än att hyra ett hotellrum över en natt.

Ansökningsavgift

Ansökningsavgiften är tänkt att täcka de kostnader smslångivaren har för att behandla din ansökan, personalkostnad, teknikkostnader etc. När smslån började komma till Sverige runt 2006 så var det väldigt vanligt förekommande att man ansökte om lån via sms. Man skickade alltså ett sms till långivaren och skrev ungefär ”smslån 3000 [personnummer] [kontonummer]” och ens telefonräkning belastades med ungefär 50-100 kronor i ansökningsavgift. Ansökningsavgiften är i dagsläget ganska sällsynt då de flesta smslångivare erbjuder ansökning via webben med e-legitimation som inte kostar dem många kronor att behandla.

Faktura via e-post

Något som fler och fler smslån erbjuder är att få fakturan via e-post / email / mail. Detta efterfrågas ofta av kunderna av olika anledningar. De största anledningarna är bland annat att sköta det hela diskret, kanske vill man inte att ens sambo & familj ska se att man tagit ett snabbt smslån. Vissa föredrar att få e-faktura pga. det blir enklare att hitta reda på fakturan och ingen risk att den försvinner i posten. Se vår lista för alla smslån med e-faktura

Nya smslån

Smslånebranschen är väldigt snabb och gör kvicka svängar. Från vecka till vecka kan det försvinna långivare och vips så ploppar det upp nya smslån. Man bör alltid vara på sin vakt när det gäller nya smslån. Branschen är fylld av bluffföretag och personer som försöker lura till sig snabba pengar. Kontrollera och syna alltid nya lån grundligt. Vi erbjuder en lista med nya smslån som hjälper dig hålla koll på de senaste långivarna.

Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är en prick i registret som du vill undvika på alla sätt och vis. Ett vanligt missförstånd är att det är kronofogden som sätter betalningsanmärkningar, det stämmer inte. Det är kreditupplysningsbolagen som delar ut betalningsanmärkningar, bland annat baserat på uppgifter de hämtar från t ex. kronofogden och andra myndigheter. Du kan läsa mer på kronofogdens hemsida och på datainspektionens hemsida om betalningsanmärkningar.

Ofta beror en betalningsanmärkning på att man inte har betalat en faktura i tid, i vissa undantagsfall kan det vara misstag som skett men då kan man ofta få kreditupplysningsföretagen att dra tillbaka anmärkningen. Om du trots allt råkat få en betalningsanmärkning och behöver ta ett smslån så erbjuder vi en lista med smslån med betalningsanmärkning, där listar vi alla som godkänner att du har betalningsanmärkning men får ansöka om smslån ändå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.