Vad är ränta?

När det kommer till smslån så pratas det ofta om den skyhöga räntan på flera 100 procent, men vad är ränta och hur förklarar man det?

Ordet ”ränta”

Ordet ränta kommer från en sammansättning av re´ddo (”återlämna”) & pre´ndo, prehe´ndo (”gripa”, ”ta”, ”fatta”) och betyder faktiskt lite olika beroende på ur vilken synvinkel man ser det. I fallet smslån så kan man säga att för smslånföretaget så betyder det avkastning på kapital men ur låntagarens synvinkel så betyder det priset på kredit. För banken betyder ordet ränta alltså de pengar de tjänar på att låna ut till dig, medans för dig betyder det priset du får betala för att låna pengar via smslån av företaget.

Hur räknar man ut ränta?

Ränta anges alltid i en procentuell sats och beräknas per år. Om du har ett lån på 10 000 kronor med 5% i ränta så kommer du betala 500 kronor (10.000 * 0,05) till banken i ränta per år.

Effektiv ränta och ränta, skillnad?

Ränta är endast kostnaden för själva kapitalet medan effektiv ränta omfattar alla kostnader (faktureringsavgift, uppläggningsavgift etc.) som rör lånet. När det gäller smslån brukar smslånföretagen ange effektiv ränta för du enkelt ska kunna räkna ut kostnaden och jämföra med andra smslån.

 

Olika typer av ränta

Ränta är alltså kostnaden för att låna pengar. Vid lån så talar man ofta om rörlig eller fast ränta men när det gäller smslån så talar man nästan jämt om fasta räntor, troligtvis på grund av dess korta kreditperiod. Rörliga räntor förekommer främst vid bolån men finns även vid vissa blancolån.

Fast ränta

När man talar om fast ränta så menar man att man är garanterad en viss ränta under en avtalad period. Sträcker sig lånet över en lång period så brukar man binda räntan i x antal år och sedan omförhandla med sin bank.

Rörlig ränta

En rörlig ränta följer marknaden i både upp och nedgångar. I vissa fall är det bra och i vissa fall kan det sluta väldigt illa. Ofta tar inte räntan några jättestora svängar men risken finns.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.