Smslån är skit eller?

Sett ur ett rent privatekonomiskt perspektiv så är lån aldrig bra. Dock finns det ju vissa saker som nästan alla måste låna till för att överhuvudtaget ha råd – till exempel bostaden. Men när man tar lån får man ju trots allt betala mer för det man köper än vad det egentligen kostar, på grund av att man förutom att betala tillbaka de lånade pengarna även behöver betala ränta. Säg att man lånar x antal kronor till en ränta på 20 % under ett års tid. Det skulle kunna liknas vid att köpa en hundralapp för 120 spänn. Uttryckt på det viset så låter det ju självklart som allt annat än en bra affär. Men i vissa fall så kan faktiskt fördelarna med att ta lån överväga nackdelarna.

lan-hus

Fortsätter man att tänka utifrån vad som är bäst för ens egen ekonomi så verkar sms-lånen vara något av det absolut sämsta man kan göra för ekonomin. Räntorna på dessa smslån är oftast skyhöga och ligger långt över de nivåer som vanliga banklån gör. Men sms-lån är också de lån som är enklast och snabbast att skaffa. Skulle man någon gång vara i akut behov av att snabbt få tag på pengar så kan alltså ett sms-lån ändå vara ett bra alternativ. Om till exempel bilen går sönder och måste lagas så kanske det bästa att göra sett till de förutsättningar som finns ändå är att ta ett sms-lån för att kunna fixa bilen. Många bilägare är ju trots allt faktiskt beroende av att bilen fungerar. De kanske helt enkelt måste ta bilen till jobbet varje dag för att det inte finns några fungerande förbindelser med buss eller tåg. På så sätt är det ändå positivt att det finns möjlighet att ta smslån, att det finns möjlighet att snabbt skaffa fram pengar ifall man inte själv har några sparade pengar eller kapital att ta av.

Men det man däremot inte bör göra är att ta smslån för att finansiera saker så som egen lyxkonsumtion, hyra eller andra räkningar. Måste man ta lån för att klara av ekonomin så kommer lånet snarare stjälpa än hjälpa eftersom att man månaden efter har ännu mer utgifter i form av ränta, vilket kommer göra att man till slut tvingas ta ännu ett lån och ytterligare ett lån till efter det. Det kommer helt enkelt att skapas en ond spiral som potentiellt kan sluta i ekonomisk katastrof. Sms lån bör alltså endast användas för oförutsedda utgifter och för att ibland ge sig själv ett förskott på lönen. Och ska man köpa större saker som bostad eller bil så finansieras det självklart med hjälp av banklån istället. Skulle ekonomin i helhet inte gå ihop så får man försöka lösa det genom ökade inkomster eller minskade utgifter – inte med hjälp av lånade pengar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.