Så får man en bra ekonomi

Det är inte alltid lätt att få ekonomin att gå ihop. Särskilt inte om man är student, pensionär, sjukskriven eller av någon annan anledning har låg inkomst. Även för dem som jobbar heltid kan det ibland vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Bor man i en storstad som exempelvis Stockholm eller Göteborg så måste man troligtvis leva med skyhöga bostadskostnader, och har man barn så tär det också väldigt mycket på ekonomin. Så för att klara ekonomin så är det viktigt att man försöker tänka sig för en gång extra innan man köper något eller tar ett sms lån och att man försöker undvika att lägga pengar på sådant som man egentligen inte behöver.

För det första kan man spara mycket pengar genom att laga mat hemma och göra matlådor istället för att gå ut på restaurang och äta lunch. Man bör även se till att handla den dyra maten så som kött, fisk, kyckling med mera då det är extrapris. Man kan gärna passa på att köpa extra mycket då och istället frysa in så att man har till senare också. Man kan även tänka på att köpa den frukt och grönt som är i säsong då den är lite billigare, och man kan även se till att alltid använda den mat man köper och undvika att behöva slänga någon mat i den mån det är möjligt.

Man bör även tänka på hur man transporterar sig när man ska iväg någonstans. Man kanske kan klara sig utan bil och istället åka tåg eller buss vilket nästan alltid blir billigare. Man kanske till och med har möjlighet att cykla eller gå till jobbet vilket i så fall skulle vara bra för både ekonomin och miljön. Bor man i Stockholm så kan man också tänka på att ett SL-kort inte är personligt utan man kan dela det med exempelvis sin partner ifall båda inte har behov av att resa samtidigt.

I övrigt så är det bara att försöka prioritera hur man använder sina pengar. Vill man kunna unna sig att gå ut och äta på restaurang kanske man måste skippa något annat. Samma sak om man exempelvis vill kunna åka utomlands på semestern. Då måste man avstå något annat för att kunna ha råd med den semestern. Men bara man tänker sig för när man spenderar och inte lägger pengar på onödiga saker så kan man oftast till och med få lite pengar över när månaden är slut. En onödig sak som tyvärr många måste betala på är sina sms lån, när du har tagit ett smslån och en månad senare skall betala tillbaka lånet känns det väldigt tungt och kan ofta vara svårt. Tänk därför till innan du tar ett sms lån, – behöver jag verkligen det? Om man då sparar de pengarna på ett sparkonto med bra ränta eller i aktier alternativt fonder så kommer man med tiden att få pengarna att växa och man har då pengar när man hittar något som man verkligen vill ha.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.