Allmän information om Smslån

Smslån, eller mikrolån som det ibland kallas, är ett vitt utbrett fenomen inom norden och inte minst inom Sverige. Smslån är kortfattat en typ av minilån där man lånar ett relativt litet belopp och som skall återbetalas inom en kort tidshorisont. En annan sak som kännetecknar smslån är den höga räntan och den snabba utbetalningen.

Vad är Smslån?

Själva ursprungsformen som smslån härstammar från kommer, som mycket annat, från USA. I Usa kallades lånen för ”Pay day loan” och var utformad på ett lite annat sätt. Där fick man pengar i handen och skrev på kontrakt att långivaren skulle få pengar avdraget från din lön innan du får den i handen. På så sätt var långivaren säker på att få sina pengar innan låntagaren hann sätta sprätt på dem. Våra moderna smslån är inte riktigt formade på samma sätt men grundtanken är densamma. Smslånen kom till Sverige under 2000-talet.

När smslån kom till Sverige så fungerade det på ett sånt sätt så att låntagaren skickade ett SMS till långivaren där man skrev sitt personnummer, bankkonto och vilket belopp man ville låna. Därefter gjordes en snabb och enkel kreditupplysning och man fick besked till sin mobil om man var nekad eller godkänd. Om man blev godkänd betalades beloppet ut inom en dag ungefär. Detta är vad som lockar så många personer till smslån, att få pengar snabbt.

I dagsläget ansöker man om smslån på långivarens hemsida via ett enkelt formulär. Oftast får man legitimera sig med e-legitimation, bankID eller liknande. I övrigt är proceduren ganska likadan, man ansöker och får pengarna snabbt på sitt konto.

Smslån är en väldigt kontroversiell produkt och har orsakat att många utsatta människor (spelberoende, shoppingberoende, narkomaner etc) hamnar ännu djupare ner i skiten. Detta på grund av hur enkelt det är att låna samt hur snabbt man får tillgång till pengarna. År 2011 hade Kronofogden över 33.000 ärenden gällande obetalda smslån som de ska hjälpa till att driva in. Det var 18% mer än året innan. Inte alla dessa resulterar i betalningsanmärkningar men många av dem.

Varför tar man smslån?

Det finns egentligen bara en anledning till att folk tar smslån, de behöver snabba pengar och kan inte få tag på pengarna på något annat sätt. Tyvärr är det oftast folk i olika utsatta grupper som ansöker om smslån. Man måste vara villig att kasta bort 200-2000 kronor på en månad i ränta. Har man råd att göra det så skulle man egentligen inte behöva ta ett smslån. Självklart är detta inte fallet för alla, vissa personer kanske måste laga sin trasiga bil omgående och har faktiskt råd att betala tillbaka när lönen kommer.

Hur fungerar smslån?

Smslånens belopp ligger oftast på 500 kr – 15.000 kronor och då räntan är procentuell så blir det ett väldigt högt belopp i kronor om man lånar i den högre delen av skalan.

Ett lån ska betalas tillbaka på en relativt kort period. De lägre beloppen runt 500-3000 kronor ska oftast återbetalas på 30 dagar medans smslån i de högre valörerna ska betalas tillbaka på 60 till 90 dagar med 2-3 stycken avbetalningar.

Det finns över 30 stycken smslångivare i Sverige i dagsläget och för den som vill låna kan detta vara en djungel. Det finns några nyckelfaktorer som man ofta väger in när man letar ett nytt smslån:

  • Går det att förlänga smslånet om det behövs?
  • Kan man ansöka med E-legitimation?
  • Kan man få fakturan via e-post?
  • Är det kostnadsfritt att ansöka?
  • Går det att ta ett smslån med betalningsanmärkning?

Vilka erbjuder smslån?

Att jämföra smslån själv och leta efter rätt resultat i sökmotorer på internet är en väldigt tidskrävande process. Därför finns det en sida som visar alla smslån. Där kan du se vilka nya smslån som finns på marknaden  t.ex. Den sidan hjälper även till att hitta lån där du kan låna med betalningsanmärkningar, vilka som erbjuder e-faktura med mera.

Kan jag ta ett smslån med betalningsanmärkningar?

Det finns ett flertal långivare som erbjuder smslån med betalningsanmärkning, inte alla men några stycken finns det. Smslån-lista.nu erbjuder en sammanställning över vart du kan få ett smslån med betalningsanmärkning.

Även om man kan bli beviljad ett smslån med betalningsanmärkning så betyder inte det att det är något man skall göra. Tänk på att aldrig ta ett smslån för att täcka en annan skuld och fundera alltid på om du verkligen behöver ett smslån. Det är aldrig en bra utväg även om den kan vara nödvändig ibland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.